Essentieel in het Transition Towns-denken is de eetbare tuin. Voor de aanleg hiervan wordt veelal gebruik gemaakt van de principes van permacultuur. Een eetbare tuin is niet alleen erg mooi maar ook erg nuttig. Door een eetbare tuin aan te leggen zie je je eigen voedsel groeien. Appel- en pruimenbomen voor fruit, walnoten en hazelnoten voor hoog energierijk en makkelijk bewaarbaar voedsel. Groentes en kruiden, onbespoten en wel, voor de vitamines en mineralen. En aardappels, aardperen en pompoenen om de winter mee door te komen.
Naast je eigen tuin kun je ook gezamenlijke groenstroken in de buurt inrichten met eetbare gewassen. Ga in overleg met je buren en de gemeente om te kijken of er in het park in de buurt walnoten en frambozen kunnen worden geplant. Leuke voorbeelden van projecten van gezamenlijk eetbaar groen zijn onder andere te vinden in Enschede en in Utrecht.
Permacultuur
Als er één techniek leidend is in een Transition Town dan is het de permacultuur. Permacultuur is een ontwerpsysteem dat zich richt op een langlevende gezonde maatschappij in balans met zijn natuurlijke omgeving. In de kern richt permacultuur zich op het ontwerpen van functionele omgevingen waarbij de mens als onderdeel van de natuurlijke omgeving wordt gezien. Een permacultuurontwerp kan, afhankelijk van het doel, worden opgezet voor voedselvoorziening, het zuiveren van water en/of het produceren van bouwmaterialen. Het resultaat is een plezierige en rustgevende omgeving, waarin bij voorkeur meerdere functies zijn gecombineerd. Met permacultuur ontwerp je letterlijk de natuur om jezelf heen. Wat architectuur is voor het ontwerpen van huizen en andere gebouwen, is permacultuur voor het ontwerpen van tuinen en het groen van hele woonwijken.
Lees meer over permacultuur op de site van Permacultuur Nederland. Daar kan ook gratis en zonder te registreren een cursus over permacultuur worden gedownload die je op een heldere manier bekend maakt met de principes van permacultuur.
Voor het aanleggen van een eetbare tuin is het van belang te weten welke planten, struiken en bomen daar allemaal voor in aanmerking komen. Je kunt in de Nederlandse eetbare planten en paddenstoelen database veel inspiratie opdoen voor de praktische inrichting van een eetbare tuin.
Cursussen
De Permacultuurschool Nederland en Permacultuur Centrum Nederland bieden opleidingen aan. Leo Bakx van Aardwerk in Eindhoven verzorgt officieel gecertificeerde Permacultuur Ontwerpcursussen.
De Aktie Agenda biedt een overzicht van losse cursussen en permacultuuractiviteiten.
Wie eens een kijkje wil nemen bij een permacultuurproject in Nederland om inspiratie op te doen, kan een project in de buurt zoeken op de permacultuur projecten overzichtskaart. Meer over permacultuur in Nederland >>>
Iedereen een geveltuin
Heb je geen grote achtertuin en denk je dat een eetbare tuin ‘dus’ niet voor jou is weggelegd? Forget it. Ook op (kleine) balkons, daken en tegen de gevels is van alles mogelijk. Verwijder een paar stoeptegels en zet een aantal lekkere planten neer. Klimplanten als druiven of kiwi`s hebben maar weinig grond nodig en gaan snel de hoogte in. Een geveltuin is – behalve productief – ook hartstikke gezellig. Kijk maar eens naar de tuintjes in het Haagse Zeeheldenkwartier. Een straat vol geveltuintjes kan een bolwerk van asfalt en baksteen veranderen in een oase van groen. Daarom subsidiëren veel gemeenten de aanleg van geveltuinen.
Verticaal tuinieren
Een van de typische dingen in de permacultuur is, dat je een zelfde stukje grond op meerdere hoogtes kunt gebruiken. Als je dit gegeven combineert met bv. een balkon dan krijg je een verticale tuin. De verticale tuin bestaat uit een constructie waarmee je de bodem tegen de muur, op zijn zijkant dus, monteert. De planten groeien vrolijk alsof er niks aan de hand is, als je een voedzame bodem en ook de watertoevoer maar goed geregeld hebt. Praktische informatie over de aanleg van een verticale tuin staat op de website van SWOMP.
Een decoratief voorbeeld van een verticale tuin is in Heerlen op de Spoorsingel bij Schoon GMS te vinden.
Een leuk artikel over Urban Green: over groene daken, van horizontaal naar verticaal tuinieren, binnentuinen en het optimaal gebruiken van terras en balkon.
Ingebouwde recycling
Een belangrijk punt bij permacultuurtuinieren is, dat je alles wat je anders misschien zou ‘weggooien’, opnieuw gebruikt in de tuin. Weggooien bestaat niet in de natuur. GFT producten kun je gebruiken om te mulchen of je kunt ze composteren of gebruiken in een wormenboerderij. Water kan worden opgevangen in tanks, zodat je droge periodes kunt overbruggen zonder kostbaar drinkwater te hoeven gebruiken. In de handel zijn systemen te koop – of deze – om direct te koppelen aan de regenpijp. Of metsel zelf een leuke wateropvangbak in de tuin.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.