web analytics

Permacultuur en tuinboeken

Boeken en brochures zijn na afspraak op het depot adres te koop (Tilburgstraat 21 Heerlen telefoon 06-47311049 of email: parksjtadintransitie(at)gmail.com) en te verkrijgen op de stand van Parksjtad in Transitie. 


Eetbare wilde planten

– 200 soorten herkennen en gebruiken – van auteurs Steffen Guido Fleischhauer, Jurgen Guthman, Roland Spiegelberger.
Alles wat je nodig hebt voor een verantwoorde ontdekkingsreis met eetbare wilde planten.
Compleet, doorwrocht en toch nog compact, met

 • Volop duidelijke foto’s en tekeningen (met beschrijving van de plantkenmerken) om de planten te herkennen,
 • Globale beschrijving waar ze in Nederland en België te vinden zijn,
  Een beschrijving van de inhoudsstoffen,
 • Beschrijving welk deel van de plant je op welk moment kunt eten en hoe (bijv blad van mei tot juni rauw, vanaf juli gestoomd of gestoofd, wortel december, zaad als knabbeltje of kiemgroente) en tips voor welke gerechten ze zich lenen,
 • Indicatie van de smaak,
 • Korte beschrijving van de geneeskrachtige werking,
 • Beschrijving van giftige planten waarmee verwisselingsgevaar bestaat,
 • Overzichtelijke kalender, waarin je kunt aflezen welk deel van welke plant op welk moment te oogsten is.

Volgepakt met informatie, zodanig dat je vol vertrouwen je ontdekkingstocht naar eetbare natuur kunt beginnen of voortzetten, en toch nog handzaam genoeg om onderweg mee te nemen, als je dat zou willen.
Ingenaaid, 248 pags., index, kleurenfoto’s en plantentekeningen.  Kijk hier alvast in het boek.

Kijk hier voor een uitgebreide recensie, met dank aan Norbert Mergen.

full coulour 247 pagina’s
€24,-


Eetbare wilde planten

– essentieel voor de ontgifting
Auteur: Marion de Kort

Over de ontbrekende beschermende voedingsstoffen: supervoeding van eigen bodem

In Eetbare wilde planten – essentieel voor de ontgifting wordt de baanbrekende ontdekking van de ontbrekende beschermende voedingsstoffen, die in eetbare wilde planten nog rijkelijk aanwezig zijn, door Marion de Kort helder uiteengezet. Supervoeding van eigen bodem !
N.B. In dit boek géén illustraties van eetbare wilde planten, zie daarvoor het 200-Eetbare wilde planten boek.

Inhoudsopgave

122 pagina’s
€16,90

 


Een kleine eetbare tuin

Makkelijk tuinieren voor tuin, balkon en terras van 6 tot 60 vierkante meter
Auteur: Madelon Oostwoud

Met losse Eetbare tuinplanten-lijst met meer dan 200 soorten in tekst en beeld.

Inkijkexemplaar

Genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2016
Moestuin en siertuin in één… Genieten van heerlijk fruit, groente, kruiden en eetbare bloemen van ‘eigen grond’ kan ook met een kleine tuin of balkon. Dit boek biedt volop inspiratie voor ontwerp, aanleg en onderhoud van een kleine eetbare tuin met vaste planten. En dat alles zonder veel werk en onderhoud. De vele praktische tips, haalbare voorbeelden en ontwerpen helpen je op weg!

Geurige, kleurige & smaakvolle tuinen
‘Een kleine eetbare tuin’ biedt een verse kijk op tuinaanleg en geeft een 10-tal tot in detail uitgewerkte ontwerpen met bijbehorende plantenlijst.

 • Een eetbare siertuin aanleggen op het balkon, in bakken en in de volle grond
 • Met vaste planten (zonplanten, schaduwplanten, hoog, laag, vast, pot)
 • Inspirerende tips voor tuinaanleg en tuinontwerp
 • Optimale benutting van zonlicht en regenwater
 • Vaste, winterharde, overblijvende en zelf zaaiende planten, dus weinig onderhoud
 • Zaaien, stekken, vermeerderen, scheuren
 • Gereedschappen, harde materialen, steunen van klimplanten
 • Dieren en insecten lokken en afweren, composteren
 • Tips voor oogsten, bewaren en verwerken
 • Met losse plantenlijst als keuzewijzer: meer dan 200 soorten eetbare vaste planten (met informatie over o.a. grondsoort, groeiwijze en toepassing in de keuken)

Een heerlijk creatief boek, ook geschikt voor beginners. Nu ook met leeslint!

Uit de pers
“Eindelijk een Nederlands boek over wat permacultuur nastreeft: samenwerken met de natuur, óók op kleine schaal, in eigen tuin. Met de losse lijst vaste eetbare planten heeft Madelon baanbrekend werk verricht.” Taco Blom Permacultuur School Nederland

“Moestuin en siertuin in één: rabarber en kattenstaart gaan goed samen! Hoe tover je een kleine stadstuin om in een eetbaar paradijs? […] ‘Een kleine eetbare tuin’ vult hét gat tussen gangbare moes- en siertuinboeken” – lees meer: roosgoesgreen.nl

Radio-interview

“Een verrassend goed en compleet boek” – MergenMetz

Harde kaft, full coulour 184 pagina’s
€21,95


TUINSMAKELIJK-coverL

Tuinsmakelijk

Vera Greutink

Inhoudsopgave

Tuin smakelijk! bevat ontelbare tuintips, technieken, concrete voorbeelden en ervaringen Vera Greutink laat zien hoe je makkelijk en op een natuurlijke manier allerlei eetbare planten kunt telen en toepasbaar op verschillende schalen. Of je nu een tuin in je potten kweekt, eenjarige groente teelt, of een mooie permanente bostuin aanlegt. Vera leert je hoe je op een natuurlijke manier kunt tuinieren, waarin je met de natuur meewerkt. Spuiten hoeft niet, de bodem wordt met respect behandeld, spitten blijft achterwege en eetbare planten worden in kleurrijke polyculturen geteeld. Hierdoor creëer je een gezonde en productieve tuin waarin je bodem en planten een natuurlijk evenwicht vinden, weerbaarder zijn en gezonder blijven. Deze werkbesparende technieken maken tuinieren ook veel plezieriger en ook voor de drukke, moderne mens haalbaar.

Downloads

Paperback, full colour 240 pagina’s
€24,95


onkruidboek_cover

Onkruidboek

Iedere tuinier kent de strijd tegen onkruid. Toch is onkruid veel meer dan een ongewenste gast in je tuin. Dit Onkruidboek zal je blik verruimen. Het leert je niet alleen onkruid te herkennen, maar ook te benutten, en er zelfs van te genieten. Zo kun je van je vijand een vriend maken.

Deze praktische gids bevat karakterschetsen van veelvoorkomende onkruiden en woekerende tuin- en moestuinplanten. Met extra aandacht voor de meest hardnekkige soorten als brandnetel, zevenblad en heermoes. Daarnaast vind je vele bestrijdingstips en recepten.

Dit is ook een boek dat je mee de tuin in neemt om te ontdekken wat je nog niet eerder had gezien. Bovendien is het een inspirerend leesboek vol interviews met bekende en onbekende tuinders, kwekers, koks, kunstenaars en onderzoekers.

Suze Peters, Lotte Stekelenburg en Caroline Zeevat niet ledenprijs €19.99

ledenprijs €16.50 VELT
boekhandelsprijs €19.99
isbn978-90-5908-633-3
blz 192
jaar uitgave 2015


langlevedeoogst_rgb

Lang leve de oogst

is een handig doe-boekje vol nuttige informatie en recepten om je oogst lekker te verwerken. Je krijgt een overzicht van allerlei technieken, waaronder steriliseren, drogen en inkuilen. Of je nu jam en chutney maakt, sap perst of groenten droogt, het resultaat is heerlijk.
Emelie Heller
niet ledenprijs €4.95
ledenprijs €3.95 VELT
boekhandelsprijs €5.50
isbn 9789081612852
blz 52


herstellende-landbouw

Herstellende landbouw

Agro-ecologie voor boeren, burgers en buitenlui
Mark Shepard
Vertaling: Maranke Spoor en Lucas Brouns

Dit boek gaat over landbouw. Over het verbouwen van voedsel op een manier die veerkrachtig en duurzaam is, ook als de hulpbronnen minder beschikbaar worden, ook als er vele extra monden gevoed moeten worden. Agrarische ecosystemen die in staat zijn om ons basisvoedsel aan koolhydraten, eiwitten en vetten te leveren, en tegelijkertijd de natuurlijke balans van de grond en omgeving herstellen. Dat impliceert een nadruk op meerjarige gewassen en een bloeiende polycultuur én resulteert in een gezonde bedrijfsstructuur met perspectief voor de lange termijn.
Mark Shepard heeft vele jaren ervaring met deze wijze van boeren en heeft een bloeiend agrarisch bedrijf opgebouwd. Dit boek biedt een handleiding om in verschillende situaties productief te kunnen zijn en laat zien hoe zowel de gewasopbrenst, de inkomstenstroom als ook de biodiversiteit profiteren van deze agro-ecologische insteek.
Een herademende agrarische aanpak voor planeet, consument en boer.

“De hazelnoten waren al van de struiken geoogst, net als de kersen, moerbeien, kiwi’s en peren. Er werd een schat aan appels, rood en goud, in kuubskisten verzameld. Vlakbij hingen de tamme kastanjes te rijpen. Stierkalveren graasden op het rijke weiland en verderop zochten snuffelend naar gevallen hazelnoten. Ik liep over een werkzaam, voedselproducerend agrarisch bedrijf. Een boerderij met een zachte, rijke bodem, water, en een schat aan plantaardig en dierlijk leven, zelfs kikkers! Deze plek, New Forest Farm, was vijftien jaar eerder ook zo’n barregronds maïsveld geweest, maar ze was omgevormd, genezen met onze hulp, en hersteld naar een productievere staat.”
Meer: www.clubgroen.nl/herstellende-landbouw

Paperback 319 pagina’s
€ 24,95


permacultuurinjemoestuin

PERMACULTUUR IN JE MOESTUIN

Christopher Shein & Julie Thompson
Vertaling & Nederlandse bewerking door Lucas Brouns en Maranke Spoor

Inhoud

Het eerste permacultuur moestuinboek, geschikt voor het Nederlandse klimaat. Een praktisch tuinierboek voor beginnende groene vingers en geoefende tuiniers, stap voor stap naar een moestuin geënt op permacultuur principes. Permacultuur in je moestuin behandelt veel soorten fruit, groentes en kruiden. Het boek wijst je de weg naar een veerkrachtige samenhang in je tuin: Hoe je slimme combinaties van planten maakt die elkaar versterken, hoe je nuttige insecten naar je tuin lokt en hoe je de bodem in een gezonde balans brengt. Permacultuur is gebaseerd op observatie van natuurlijke processen en hoe je met de natuur mee kunt werken en haar vóór je kunt laten werken. Het is een beproefde ecologische manier van tuinieren die steeds meer navolging vindt. Biodiversiteit is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Permacultuur is een uitstekende manier om slim en in ecologisch evenwicht te tuinieren.

Lucas Brouns en Maranke Spoor hebben Permacultuur in je moestuin vertaald en geschikt gemaakt voor de Nederlandse en Belgische context. Daarbij hebben ze dit boek op veel punten sterk bewerkt en geput uit hun eigen kennis over permacultuur.

Zo is dit boek beter aangesloten op de Belgische en Nederlandse moestuinier, de situatie in onze achtertuinen, balkons en dakterrassen, volkstuinen en buurtmoestuinen.

Meer: Permacultuur in je moestuin

Paperback, full colour 240 pagina’s

€ 29,95


hetbodemvoedselweb

HET BODEMVOEDSELWEB

Jeff Lowenfels, Wayne Lewis
Vertaling Marc Siepman

Slimme tuiniers weten dat de bodem alles behalve een dooie boel is. Een gezonde bodem barst van het leven – niet alleen regenwormen en insecten, maar ook een verbijsterende hoeveelheid bacteriën, schimmels en andere micro-organismen.
Als we kunstmest gebruiken, dan beschadigen we het microbiële bodemleven dat zorg draagt voor gezonde planten en worden we steeds afhankelijker van een arsenaal aan kunstmatige substanties, waarvan er veel giftig zijn voor mensen en andere levensvormen. Maar er is een alternatief voor deze vicieuze cirkel: tuinieren op een manier die het bodemvoedselweb versterkt in plaats van verzwakt. Het bodemvoedselweb is een complexe wereld vol met organismen die door hun interacties een voedende omgeving creëren voor planten. Door jargon te vermijden maken de auteurs de voordelen van zorg voor het bodemvoedselweb voor een groot publiek bereikbaar, van ecologisch tuiniers tot weekendtuiniers die simpelweg gezonde, weelderige planten willen zonder het gebruik van chemicaliën.
– Meer: www.clubgroen.nl/het-bodemvoedselweb

Paperback, full colour 240 pagina’s

€ 24,95


HOLZER’S PERMACULTUUR

Sepp Holzer

Inhoud

Sepp Holzer, een boer uit Oostenrijk nam in 1962 het bedrijf van zijn ouders over en bouwde dat uit tot een succesvol duurzaam boerenbedrijf. Toen Sepp Holzer begon te boeren kwam hij net van de landbouwschool. Al gauw moest hij concluderen dat hij alles wat hij had geleerd, weer moest vergeten. Hij begon zijn bedrijf in harmonie met de natuur te beheren. In zijn ervaring leidt alleen die benadering tot een gezonde planten- en dierenwereld. Waar zijn buren het hoofd niet boven water hielden, creëerde Holzer een waar paradijs. Nu wil iedereen weten ‘hoe hij het doet’. De meest voorkomende vragen beantwoordt hij in dit boek.

Veel van zijn tips zijn direct toepasbaar, ook in ons vlakke land, ook in een kleine tuin. Hij behandelt ondermeer: 1. Landschapsarchitectuur (ecologisch evenwicht, ontwerpideeën, verhoogde bedden, watertuinen). 2. Landbouwmethoden (principes, bodemvruchtbaarheid, probleemplanten, oude plantenrassen, polyculturen, varkens als medewerkers). 3. Fruitlandschappen (aanleg en onderhoud, vraat, (oude) fruitsoorten, enten). 4. Paddestoelen kweken op hout en stro in de tuin of op het balkon. 5. Tuinen (moestuinen, apotheek, bemesting, slakken, wormen, stadstuinen, plantenlijst).

Sepp Holzer brengt hier de waardevolle kennis samen van een leven lang observeren en experimenteren. Wie het leest zal popelen om zelf aan de slag te gaan.

Sepp Holzer’s gevecht met het gevestigde landbouwsysteem bezorgde hem in Oostenrijk de naam ‘boerenrebel’. Hij geeft wereldwijd lezingen en advies. Over hem is de film ‘Der Agrar-Rebell’ gemaakt. Kijk ook op internet.Ik putte ook altijd kracht uit de natuur: wanneer ik weer eens in de clinch lag met de autoriteiten, zwierf ik urenlang over mijn land, terwijl ik zaad verzamelde en op andere plekken verspreidde. Ook haalde ik nieuwe energie uit het observeren van mijn dieren en planten.

paperback met foto’s in kleur 320 pagina’s

€19,95


tuinenvanovervloed

TUINEN VAN OVERVLOED

Fransje de Waard

Permacultuur als duurzame inspiratie voor de leefomgeving.

Eind jaren zeventig ontstond in Australië een aantal nieuwe ideeën over de ontwikkeling van duurzame ecosystemen. De daaruit volgende principes kregen de naam ‘permacultuur’: permanente (agro)cultuur.
Twintig jaar later zijn de toepassingen van dit pakket oersimpele, ecologische principes overal terug te vinden. De tien principes van de permacultuur blijken niet alleen ecologisch van aard, maar bevatten tevens potentieel voor maatschappelijke vernieuwing.
Dit boek zet deze principes voor u op een rijtje en laat zien hoe er overal ter wereld wonderen mee worden verricht. Het boek nodigt u vervolgens uit om zelf aan de slag te gaan.

Het enige Nederlandstalige boek over permacultuur uit 1996, door Fransje de Waard. Lange tijd was het niet leverbaar maar onlangs werd nog een flinke stapel boeken ontdekt waardoor het nu tijdelijk alsnog verkrijgbaar is!

Paperback 256 pag.
€12,50 UITVERKOCHT

Het was uitverkocht maar in verband met de aanhoudende vraag werd het bijgedrukt. Het boek kreeg een andere omslag, de inhoud is hetzelfde. Het nawerk (nuttige adressen) werd geactualiseerd.

Paperback 240 pag.
€ 14,95


ecotuinieren_voor_beginners

Ecologisch tuinieren voor beginners

Een uitgave van Velt vzw Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze.

Ecologische tuiniers werken graag samen met de natuur. Die heeft immers sterke troeven om voor lekkere en mooie groenten te zorgen. En moeilijk hoeft het niet te zijn, ecologisch tuinieren. Wie zich er nog nooit aan waagde, krijgt er met deze uitgave wel zin in. Je maakt snel kennis met de basis van het ecologisch tuinieren. Hoe verzorg je de bodem, waarom kies je voor vruchtwisseling en hoe bescherm je je groenten tegen plagen en belagers? Vervolgens krijg je een overzicht van de tuinactiviteiten, van maand tot maand. Je hebt niet veel ruimte of kennis nodig om te beginnen: dit boekje richt zich tot beginners en gaat uit van een kleine tuin. Het beschrijft bovendien eerder gemakkelijke teelten. Maar ook voor wie het groter of wat moeilijker ziet, is dit een goede basis voor succes.

pocket
71 pag.
€9,95


kleinfruit

ECOLOGISCHE TEELT VAN KLEINFRUIT

Een uitgave van Velt vzw Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze.

Wat is er heerlijker dan zomaar fruit te kunnen snoepen, recht van de struik en nog wel op kinderhoogte? Met kleinfruit kan het. Bessen vragen weinig plaats, je hebt er al snel vruchten van en ze zijn gewoon erg lekker. Zelfs in een klein tuintje kan één bessenstruik voor extra tuinplezier zorgen. Of wat dacht je van een vijgenboompje in een pot of van aardbeien in een toren, misschien kies je liever voor originele eetbare bessen in je siertuin? Kortom: met kleinfruit kan je heel veelzijdig aan de slag. Dit boekje geeft je massa’s tips voor geslaagd èn vooral ecologisch tuinplezier. Nieuw in deze tweede druk zijn de hoofdstukken over vijgen en aardbeien. Het hoofdstuk “Bewaren en verwerken” stelt je in staat om langer te genieten van je kleinfruit. En ook het hoofdstuk “Wilde bessen in de siertuin” voegt een bijzondere dimensie toe aan deze editie.

pocket
179 pag.
€7,95