web analytics

28-30 juni: ‘ZAAIEN’, de basistraining voor transitie

In deze basistraining wordt het concept van Transition Towns in de breedte en in de diepte verkend: waar komt het vandaan, hoe werkt het en wat kun je er mee, hoe ontwikkelt het concept zich, hoe kun je een initiatiefgroep vormen en welke middelen en methoden kun je gebruiken in je eigen woonplaats?

Tijdens elke training wordt een wisselende mix van werk- en presentatievormen gebruikt, zoals presentaties, groepsgesprekken, werken in kleine groepjes, zelfwerkzaamheid, rollenspel, films en Open Space. De basistraining is een mix van theorie en praktijk. Het is een intensief weekend, maar er is ook ruimte voor ontspanning en muziek.

De aspecten HoofdHart en Handen worden nader verkend, evenals de principes van permacultuur. Daarnaast wordt uitgebreid ingegaan op de ‘twaalf elementen’ die iedere initiatiefgroep tegenkomt op weg naar een echte Transition Town. En de training gaat in op de psychologie van verandering, aan de hand van oefeningen van deep-ecology voorvrouw Joanna Macy. Natuurlijk is er veel ruimte voor inbreng van eigen ervaringen van de deelnemers.

Doel van de training

Het belangrijkste doel van de training is dat de deelnemers voldoende informatie, inspiratie en concrete handreikingen krijgen om een eigen transitie-initiatief van de grond te krijgen. De aangeboden training is de op Nederland en Vlaanderen toegespitste variant van de Training for Transition / LAUNCH, zoals die ook in andere landen wordt gegeven. De deelnemers wordt aangeraden zich vooraf alvast in te lezen in het concept van Transition Towns. Raadpleeg daarvoor deze website en bestudeer het Transitie Handboek van Rob Hopkins.

Voor wie?

Deelname aan de basistraining is vooral belangrijk voor (potentiële) leden van lokale initiatiefgroepen. Een voorwaarde in het proces naar een ‘formele’ status als Transition Town is dat minstens twee leden van een initiatiefgroep een TT training hebben gevolgd. Maar lid zijn van een (initiatief)groep is geen voorwaarde om aan de training te kunnen deelnemen; iedereen die zich verder wil verdiepen in het model van Transition Towns kan meedoen.

Waar?

De Groene Golf te Deventer

Aanmelden voor deze training.

Reacties niet mogelijk.