web analytics

Lazuur & Noabershop: Coöperatieve voedselmarkten in opkomst

NoabershopAssenIn ons natte, winderige zeeklimaat zijn overdekte markthallen ideaal. Plekken waar elke dag verse producten liggen van lokale producenten, verhandeld door winkeliers uit dezelfde stad of dorp die de naam en smaak van hun klanten nog kennen. Waar het geld van de consument in de buurt blijft en niet naar tussenhandel en agro-multinationals wegvloeit. Waar de voedselkilometers het kortst zijn en de band met de producent het grootst.

Dit ‘bedrijfsmodel’ is in feite al oeroud en wordt nu massaal ‘herontdekt’ in landen waar de economische crisis hard toeslaat. De uitzending van VPRO-Tegenlicht over Griekenland en de volksbeweging ‘Zonder Tussenhandel’ laat daar iets van zien. In ons land kennen we al de biologische boerenmarkten (overzicht), de boerenwinkels met streekproducten (Hof van Twello), zadenruilmarkten, de voedselinkoop collectieven (VersVOKO, Goeie Eete) en nu dus de overdekte markthallen Lazuur en Noabershop: modellen waarin lokale producenten, winkeliers en consumenten samenwerken om zich als circulaire voedselketen te organiseren.

CarloPetriniCarlo Petrini, de oprichter van de Slow Food-beweging, riep enkele jaren geleden in zijn boek Slow Food Nation op tot het vormen van food communities: gemeenschappen in de regio waarin consumenten als co-producent actief betrokken zijn bij lokale boeren, vissers, kaasmakers, bakkers en koks.

Rob Hopkins beschrijft in zijn nieuwe boek “The Power of Just Doing Stuff” de Mercado de la Ribera in Bilbao en noemt het een schoolvoorbeeld van veerkrachtige, sociale en lokale economie, in staat om economische crisis te overleven. De Mercado bestaat al sinds begin 1900 en heeft diverse diepe crisistijden doorstaan.

Noabershop Assen
De Noabershop is een overdekte markt met alleen lokale producten in haar assortiment. Alles van het land is verbouwd zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Daar staan de verkopers voor in en is een vereiste om deel te nemen.
Tussenschakels kent de Noabershop niet: iedere aanbieder staat er met zijn eigen verbouwde of geproduceerde producten en verkoopt deze rechtstreeks aan de consument. Dit garandeert transparantie van herkomst van de producten en een eerlijke prijs voor de producent.
NoabershopAssen2De Noabershop is tevens een ontmoetingsplaats met een sociale functie. Mensen worden samengebracht in een inspirerende omgeving en wellicht ontstaan er andere duurzame initiatieven in de regio. Het assortiment is vanzelfsprekend niet altijd aanwezig door de dagelijkse wisseling van aanbieders. Men hoeft namelijk niet iedere dag of iedere week te komen met producten.

  • Zuivelproducten van eigen vee
  • Vlees van dieren uit eigen weide
  • Bloemen en kruiden uit eigen (moes)tuin
  • Fruit uit eigen (moes)tuin
  • Honing (wanneer de bijen i.i.g. deels overwinterd hebben op eigen honing)
  • Groente uit eigen tuin, volkstuin, buurtmoestuin etc.
  • Ambachtelijk handgemaakte producten; houtwerk, breiwerk etc.

Voedselgemeenschap Lazuur
Deze zomer startte in Wageningen een community funding voor de bouw van de eerste Lazuur markthal. Van de € 50.000,= is inmiddels € 40.000 binnen.De lokale Lazuurmarkt functioneert, naast de dagelijkse omzet, dankzij de bijdrage van consumenten in een Lazuurkaart van € 100,- of € 150,-. Ook de producenten leggen een bedrag in om de markt te ondersteunen. Het resultaat is:

  • lazuurmarktenDat de markt minder en in de toekomst misschien wel helemaal geen dure leningen bij de bank meer hoeft af te sluiten.
  • Dat leveranciers snel voor hun producten kunnen worden betaald.
  • Dat er in tijden van nood door deze voorfinanciering kan worden bijgesprongen.

Binnen Lazuur hebben deelnemende consumenten en producenten via ‘Ronde Tafel Gesprekken’ (RTG) een stem in het beleid van hun eigen Lazuurmarkt en geven er zo mee richting aan. Het belangrijkste doel van deze RTG is beeldvorming: Inzichten, kennis en suggesties ophalen en kijken hoe die binnen de Lazuurmarkt gebruikt kunnen worden.Zo draagt de gemeenschap bij aan het soepel functioneren van hun lokale voedselmarkt, komt het geld ten goede aan de eigen gemeenschap en genieten alle deelnemers van een gezond en gelukkig welzijn.

Andere markthallen:

Reacties niet mogelijk.