web analytics

Nieuwsbrief van de Wij – Februari 2015

beste vrienden van De Wij

het is weer tijd om jullie op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op en rond De Wij.

Deze keer is de eer aan mij, Thijs, om deze nieuwsbrief te verzorgen. Astrid schrijft en schrijft aan haar artikelen en aan haar proefschrift over gezonde gewichtstoename tijdens de zwangerschap. Woensdag(middag) blijft de vaste dag waarop zij en de vrijwilligers op de Wij werken.

Huis

Het Huis

Het nieuwe Huisje van Astrid


De belangrijkste impuls die De Wij gekregen heeft is wel dat Astrid een huis gekocht heeft in Lemiers. Inmiddels woont ze er alweer vanaf 11 december. Het adres is Lemiers-Rijksweg 19 Lemiers. Ze kan nu haar schapen in het weiland zien lopen. Via de “Frankenjatz”, een holle weg, loopt ze er naartoe. Haar huis in Maastricht is gekocht door haar oudste zoon die er prettig woont samen met haar jongste zoon. De moeder is uitgevlogen, de jongeren houden het nest. Zoiets!

Huis en Wij

Het huis zet veel in beweging. Met vier verdiepingen is er meer ruimte dan Astrid privé nodig heeft. Er worden momenteel plannen gemaakt om het pand zo te verbouwen dat er werk- en verblijfruimtes komen die in het verlengde liggen van wat de Wij nodig heeft en oplevert. Tijdens de Open Dag op Hemelvaart (14 mei) zullen de plannen gepresenteerd worden. Inmiddels is zij al aangesloten als verblijfadres voor Vrienden op de Fiets. Een Bed en Breakfast is een logisch vervolg. En ook een gastenkamer voor Willing Workers On Organic Farms (Wwoof-ers).

Permacultuur.

In het CNME-gebouw aan de Drabbelstraat in Maastricht volgen Astrid en Thijs de Permacultuur Design Cursus. Een jaartraining van Martijn Ballemans waarin geleerd wordt om percelen grond van 1 m² tot enkele hectares of zelfs hele landerijen op te zetten volgens de principes van Permacultuur. Vanuit een balans “people, planet, profit” geeft deze cursus inzicht in het optimaal benutten van zon, (regen-)water, wind en schaduw ten behoeve van o.a. de bodemverbetering en voedselproductie. Ongeacht klimaat, vruchtbaarheid van de bodem of terreingesteldheid. Soortendiversiteit komt in de plaats van monocultuur, de bodem wordt gezien in de rijkdom van haar complexiteit in plaats van uitgeput. De geproduceerde gezonde, onbespoten voeding is voor eigen gebruik en de lokale markt. De website van Martijn is www.puurpermacultuur.nl .

Cursus Humisme

In een weekendcursus Humisme leerden we van Marc Siepman (vertaler van “Teaming with Microbes”. Nederlandse titel “Het Bodemvoedselweb” met ondertitel: “alle kleine beestjes helpen”) hoe fascinerend en levend een gezonde bodem is , maar ook hoe dringend onze aarde roept om een andere manier van ermee omgaan. Op 11 en 12 april is de cursus in de Schiffelerhof in Heerlen volgeboekt. In het weekend van 13 en 14 juni heeft de Wij Marc Siepman uitgenodigd om de cursus te verzorgen. Ben je geïnteresseerd? Schrijf je dan in op www.gevoelvoorhumus.nl .
Ook is het mogelijk het boek Het Bodem voedsel web via Marc te kopen.
hetbodemvoedselweb

Vallei Lemiers

Het tijdsgewricht waarin we leven vraagt erom dat burgers verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen omgeving. Zo zijn bewoners van Oud-Lemiers en omwonenden een initiatief gestart onder de naam Burgerinitiatief Vallei Lemiers (oorspronkelijk, uniek, duurzaam). Bewogen bewoners met hart voor de waarden van de vallei streven ernaar om de kwaliteit ervan te waarborgen en te verstevigen. De Wij is met haar percelen als onderdeel van de vallei erg ingenomen met dit initiatief en draagt er actief aan bij. Het past uitstekend binnen het Citaslow keurmerk van de Gemeente Vaals en kan gelden als een concrete uitwerking en verdieping ervan.

Programma De Wij op een rij

We vinden het tijd om actief te gaan uitdragen waar we voor staan met De Wij. Dat doen we allereerst door het voormalig weiland steeds meer om te vormen tot een rijke en sfeervolle natuur-, voedsel-, ervarings en ontmoetingsplek. Astrid geeft daar al zeven jaar minimaal iedere woensdag met de kostbare hulp van vrijwilligers vorm aan. Onderstaand programma geeft aan dat we de Wij actiever willen plaatsen in de ontwikkelingen die er in deze tijd gaande zijn. We willen inspireren en activeren. Kijk maar wat er voor je bij zit.

ma 13 april Filmavond Freedom Ahead. A grassroots endeavor

di 21 april Filmavond Voices of Transition. A documentary “action” movie for community-led food production

wo 29 april Filmavond A New We. Ecological communities and eco-villages in Europe

do 7 mei Filmavond Permacultuur in Nederland. Introductie in een duurzaam ontwerpsysteem

vr 15 mei Filmavond Moderner Strohballenbau. Stroh im Kopf

Alle films worden met beamer via laptop vertoond bij Astrid thuis. Opgeven kan tot vier dagen voorafgaand aan de vertoning. De begintijd is 19.00 uur. Om 18.00 uur wordt een maaltijdsoep met salade gepresenteerd tegen een vergoeding van 6 euro. De avond sluit om 21.30 uur. Opgeven via vriendenvandewij@gmail.com.

do 14 mei Open Dag

Met Hemelvaartsdag is In Oud Lemiers de jaarlijkse antiek-, kunst- en rommelmarkt. De Wij heet je dan welkom voor de presentatie van de nieuwe plannen en rondleidingen, om een lekker kopje thee te drinken of te genieten van de schapen, de zon of de ruimte. Het is een dag van ontmoeten en elkaar inspireren. De schapen hebben dan lammeren en worden die dag geschoren en we laten kinderen door de microscoop kijken naar ….

za/zo 16 en Basaal bouwen met hout, leem en stro

17 mei De groep van de cursus Permacultuur bouwt op een eenvoudige stelling van een paar palen en planken met stro en leem een eco-toilet met helofytenfilter. Hoe weinig is er nodig om een basale voorziening zo ecologisch te maken en hoeveel voorwerk was er nodig om die eenvoud te realiseren.

Wil je ons aan het werk zien of het zelf ervaren? Je bent van harte welkom!

za/zo 13 en Cursus Humisme van Marc Siepman

14 juni Heb je enig idee hoeveel boeiende processen zich in een gezonde bodem afspelen? Samen zorgen ze ervoor dat bomen, struiken of planten gezond en veerkrachtig zijn en blijven. Wil je jouw moestuin of perceel verbeteren en vraag je je af hoe? Dan is deze cursus het antwoord. Marc Siepman vraagt geen vast bedrag als cursusgeld. Zijn bedrijfsmodel is gebaseerd op donaties en op een diep vertrouwen in overvloed voor iedereen. Inschrijven kan via www.gevoelvoorhumus.nl . Er zijn maximaal 25 plaatsen beschikbaar.

Ter afsluiting. Astrid heeft drie winddelen gekocht voor de energievoorziening van haar huis. Goed voorbeeld doet goed volgen! Ja toch!

Fijne tijd gewenst voor iedereen

namens De Wij en namens Astrid,

Thijs

Ree

Ree bij de rode pijl

Nawoord van Astrid: Ik geniet van het uitzicht op de Wij, de mogelijkheden die het huis biedt, de reeën die ik regelmatig mag bewonderen, de energie die vrijkomt! Het vooruitzicht van een goed plan, de samenwerking met vele mensen die de Wij een warm hart toedragen is fijn om te ervaren. Een goede tegenhanger van mijn hoofdwerk op de Academie!

Reacties niet mogelijk.