Onlangs plaatste Douwe Beerda onderstaand bericht op de Permacultuur Googlegroup:
Hallo allemaal,
Enkele tijd geleden is het project met planten en zadenruilen begonnen en inmiddels worden de eerste planten en zaden druk met elkaar geruild. Er zijn zo nu en dan nog enkele vragen bij mensen dus hieronder even een Wat, waar hoe en waarom. Als je het interessant en waardevol vindt verspreid het nieuws van dit initiatief dan a.u.b. zo veel mogelijk!
—-
Wat is de bedoeling van het initiatief?
Het doel is om prive personen zo lokaal mogelijk goede zaden, wortels, en ander plantmateriaal te laten uitruilen. Het conserveren van biodiversiteit en het gemakkelijk beschikbaar maken hiervan speelt in sleutelrol in het verdere succes van permacultuur in onze regio`s. Er is nu reeds gratis informatiebeschikbaar over de permacultuur ontwerpprincipes, gratis informatie over eetbare planten en paddenstoelen, en met dit initiatief willen we ook planten en zaden zo gemakkelijk en laagdrempelig beschikbaar maken voor eenieder die interesse heeft in permacultuur en transition towns.
Daarnaast zorgt het uitruilen van plantmateriaal tussen (lokale) mensen voor meer internactie en dat is een zeer belangrijk aspect voor de permanente cultuur tak van de permacultuur en lokaal sociaal contact is ook een sleutel tot het succes van de transition towns beweging. Naast planten en zaden kunnen er natuurlijk ook zaken als beschikbare grond waar mensen zelf niet op kunnen tuinieren of mulch of andere zaken aan elkaar worden uitgeleend of weggegeven via dit systeem.
Waarom?
Momenteel ligt de beschikbare diversiteit van zaden en planten voornamelijk bij professionele kwekers van zaden en planten die dit voor de commercie doen. Als dat bij bedrijven ligt met hart voor de zaak en een ecologische wijze dan is daar niets mis mee. Daarom werken we ook graag met dit soort leveranciers samen in de eetbare planten en paddenstoelen database. Echter we zien dat er ook bedrijven zijn zoals Monsanto die juist diversiteit proberen uit te roeien. Zij kopen wereldwijd zaadleverenciers op en vernietigen de oude zaden en bieden vervolgens voornamelijk hun zaden aan die planten met onvruchtbare zaden leveren zodat er het jaar daarna weer bij hun moet worden gekocht. Zo proberen ze eigenlijk om diversiteit van goede zaden zo beperkt mogelijk te maken en te monopoliseren. Dit is voor een goeddenkend mens levensgevaarlijk en bijna ongeloofwaardig, ware het niet dat Monsanto beursgenoteerd is en zo over veel geld en lobbykracht beschikt om hun agenda erdoor te drukken. Zoek even op youtube op monsanto om een indruk te krijgen van dit bedrijf.
Om zoals het de goede permaculturist en transtion towner betaamt oplossingen op lokale schaal willen vinden die we zelf kunnen uitvoeren is dit initiatief gestart. Met dit initiatief willen we het risico van bedrijven als Monsanto voor nu en in de toekomst zo veel mogelijk uitstluiten door zelf als individu verantwoordelijkheid te nemen op dit gebied en gezonde zaden en planten zo laagdrempelig mogelijk beschikbaar te maken voor mensen met interesse.
Waar en hoe?
Dit initiatief hangt volledig af van de deelnemers die meedoen en het aanbod wat zij aanbieden. Oftwel wat wij doen en aanbieden. Hopelijk kunnen we mensen in heel Nederland en België motiveren om mee te gaan doen en krijgen ze na de eerste uitruilen de smaak te pakken en willen ze graag continu mee blijven doen. Het systeem voor het ruilen is te vinden op www.spullendelen.nl waar je je gemakkelijk kunt registreren en de categorie die voor dit initiatief is aangemaakt is te vinden onder “zaden, stekjes, planten, kruiden” de naam in het hoofdmenu hiervoor is “zaai- en pootgoed” Het registreren vergt even tijd maar ik denk dat het meer dan de moeite is die tijd te investeren. Inmiddels zijn de eerste mensen al druk bezig en wordt er al druk geruild. Mochten er vragen zijn over www.spullendelen.nl dan kun je altijd vragen stellen aan de maker van het systeem Martin Hietkamp waar ik goede contacten mee heb en iemand die ook zelf sterk in permacultuur en transition towns geïnteresseerd is. Ook kun je eventuele tips en verbeterpunten van het systeem naar hem toesturen.
Wie?
Zoals al eerder gezegd is dit systeem een echt grassrootsysteem. Wij zijn het die bepalen hoe veel planten er in welke regio`s gemakkelijk beschikbaar zijn voor medepermacultuurders en transition towners. Elke persoon en elke munt en aardpeer die wordt toegevoegd maakt het systeem beter en bruikbaarder. Vandaar dus ook deze oproep aan eenieder om zich hierin te verdiepen en mee te gaan doen. Probeer dit initiatief ook bekend te maken in je eigen kringen, familie, buren, tuinclub, media. Hoe meer mensen in je eigen buurt meedoen hoe veiliger en beter je eigen situatie op dit punt wordt. Als je vele mensen in je buurt hebt die veel gezonde planten en zaden hebben waar je over kunt beschikken als je ze nodig zou mogen hebben dan is dat een van de meest waardevolle levensverzekeringen die kunt hebben. Alle aandacht voor dit initiatief is dus zeer welkom en zo kunnen we met elkaar ervoor zorgen dat er niemand in Nederland bang hoeft te zijn om zonder gezonde eetbare planten te komen zitten!
—
Hartelijk dank voor ieders aandacht en mogen er nog vele planten en zaden geruild gaan worden! 🙂
Mvg,
Douwe Beerda
Eetbare planten en paddenstoelen database:
www.permacultuurnederland.org/planten.php
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.