web analytics

Tweede Humanitas Ruilwinkel geopend in Kerkrade

Gratis meubilair van Ikea en een verhuurder die de huur halveert. De Humanitas Ruilwinkel in Kerkrade die op 1 juni is geopend, kent een vliegende start. Na Helmond is het de tweede Ruilwinkel van Humanitas.

Het principe van de Ruilwinkel is eenvoudig: leden brengen goederen of diensten in en krijgen daar punten voor. Met die punten kunnen zij weer goederen en diensten ‘inkopen’. De ruilhandel brengt mensen met elkaar in contact en kan zo de sociale samenhang in een buurt versterken.

De Ruilwinkel is gevestigd in Kerkrade-West. “Deze wijk is volop in ontwikkeling”, vertelt Marlies Weggemans, coördinator van de Ruilwinkel. “Er zijn hier diverse ‘kansenwinkels’ gevestigd, zoals een kringloopwinkel met een wat luxer assortiment en een kunstwinkel. En in het centrum waar winkelende ouders hun kinderen even kunnen brengen, wordt in de weekenden activiteiten georganiseerd voor kinderen uit kansarme gezinnen. De Ruilwinkel past daar prima bij. Ook wij hopen met onze dienstverlening een impuls aan de buurt te geven.”

Meubilair van Ikea

De afdeling Parkstad, waar Kerkrade onder valt, heeft de afgelopen maanden actief bedrijven benaderd met de vraag of zij de Ruilwinkel willen steunen. Marlies Weggemans: “Zo heeft de verhuurder van het pand ons 50% korting op de maandhuur gegeven. Met hem hebben we een sponsorcontract afgesloten, waardoor het voor hem fiscaal aantrekkelijk wordt om ons te steunen. En binnenkort mogen we voor 5.000 euro meubilair en accessoires aanschaffen bij Ikea. Onder het motto Act local ondersteunt het Zweedse woonwarenhuis goede doelen in de regio, waaronder dus onze winkel.”

Interview TV Limburg

De Ruilwinkel wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Kerkrade. Weggemans: “De gemeente laat drie jaar lang mensen met een Wet Werk en Bijstand-uitkering en een grote afstand tot de arbeidsmarkt in de winkel meewerken. Hier kunnen zij werkervaring opdoen en doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. We bieden hun de kans om te participeren in de maatschappij door iets voor anderen te betekenen. Met de vergoeding die we van de gemeente ontvangen voor het bieden van deze ‘maatschappelijke functies’, kunnen we de huur en personeelskosten betalen.”

Ine Aasted-Madsen, bestuurslid van afdeling Parkstad en portefeuillehouder van de Ruilwinkel, vertelt in een interview aan TV Limburg over de nieuwe Ruilwinkel.

Geef een reactie