web analytics

Van zonlicht naar elektriciteit

Artikel van Aldina

zonnepanelen-kwaliteit

Het is de helderste ster in de hemel die onze voorouders van warmte, energie en hoop heeft voorzien en wat ons, onze kinderen en kleinkinderen ook van (duurzame) energie gaat voorzien. De zon is namelijk een onuitputbare energiebron en wij kunnen zijn kracht gebruiken om bijvoorbeeld elektriciteit op te wekken. Het is een milieuvriendelijk manier om je huishouden van stroom te voorzien, zonder dat je iets in je dagelijks leven daarvoor aan moet passen.

De komst van zonnepanelen

Zonne-energie wordt de laatste paar jaar steeds populairder en groene stroom wordt daar snel mee geassocieerd. De cijfers liegen niet, want zonnepanelen (die voor groene stroom zorgen) zijn gigantisch in aantallen gestegen. Zo hadden 170 huishoudens in 1999 zonnepanelen, eind 2013 is het met factor 1.000 gestegen naar maar liefst 185.000 huishoudens.

Vooral de laatste drie jaar is het aantal zonnepanelen aanzienlijk gestegen. De prijsveranderingen van zonnepanelen en stijgende stroomprijzen hebben hieraan bijgedragen. Zo zijn de prijzen van zonnepanelen in de laatste drie jaar met 70% gedaald en dit was voor veel consumenten een beweegreden geweest om toch over groene stroom na te denken.

Door deze prijsdalingen is het rendement ook positiever geworden. Een rendement van 10 tot 15% is in het eerste jaar binnen handbereik en de terugverdientijd bedraagt nu slechts 7 jaar. Dat is meer dan de helft, want vroeger bedroeg de terugverdientijd maar liefst 15 jaar.

BTW terugvorderen
De hoogste Europese rechter (het Europese Hof van Justitie) oordeelde in 2013 dat particuliere huishoudens die zonnepanelen aangeschaft hebben onder bepaalde voorwaarden nu recht op teruggave van de betaalde BTW hebben. Voor een doorsnee systeem kan dit al snel €1.000 betekenen!

Mijn portemonnee beslist voor mij…
Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en dat is voor sommige mensen voldoende reden om ze aan te schaffen. Ik daarentegen ben ook milieubewust, maar ik zou een investering van bijvoorbeeld €5.000 niet maken op basis van duurzaamheid. Wat het voor mij aantrekkelijk maakt, zijn de besparingen. Zo zou ik direct na installatie beginnen met besparen en zou een doorsnee systeem van 11 zonnepanelen, over de verwachtte levensduur, mij netto €15.200 opleveren. Ik geef natuurlijk om het milieu, maar mijn portemonnee is net zo belangrijk (misschien zelfs meer!).

Aldina is werkzaam bij Greenem.nl. Deze website is opgericht in 2010, en heeft inmiddels vele tienduizenden consumenten geholpen bij het verduurzamen van hun leven. Dit kan bijvoorbeeld via de witgoedvergelijker op basis van zowel de aanschaf als elektriciteitskosten, maar ook via de zonnepanelen dakscan.

Links:
Greenem.nl
Zonnepanelen

Reacties niet mogelijk.