web analytics

2-3 maart 2013, Den Bosch: Zadenweekend

Er komt weer een Reclaim the Seeds-weekend!

Op zaterdag 2 maart is er een zadenbeurs in de Reparatiestraat in Den Bosch. Hier kan iedereen zaden, knollen en stekjes ruilen, weggeven of eventueel verkopen. Daarnaast is er een workshopprogramma met praktische en politieke onderwerpen die te maken hebben met zaden en de voedselvoorziening.

De volgende dag, op zondag 3 maart, zal er aandacht zijn voor lokale initiatieven om meer voedselproductie in de stad te creëren. Je kunt die dag meewerken in een of meerdere buurtmoestuinen in Den Bosch. Daarnaast kun je meehelpen met het voorzaaien van diverse zaden.

Het doel van het weekend is de diversiteit aan voedselgewassen in stand te houden en om tuinders en organisaties die zich hier mee bezig houden te ondersteunen. Het gebruiken en ruilen van zelf overgehouden zaden gaat in tegen de regels van Europese regelgeving waarbij verhandelde gewassen op een vastgestelde lijst moeten staan.
De zadenbeurs is ook een protest tegen het patenteren van gewassen. Multinationals slokken steeds meer kleinere zaadbedrijven op, ook in Nederland. Dit soort ontwikkelingen komen aan orde tijdens het workshopprogramma. Er is gebleken dat zo’n zadenbeurs een goed middel is om meer mensen bij dit onderwerp te betrekken en te activeren.

Het zal niet makkelijk zijn het succes van afgelopen jaar te overtreffen, maar we gaan er vanuit dat het ook deze keer weer een druk, inspirerend en zadenrijk weekend zal worden. Nu de datum en locatie vast staan gaan we aan de slag met de praktische organisatie en publiciteit.

Als je een kraam wilt vullen met zaden en/of kritische informatie over tuinieren en landbouw, neem dan contact op met reclaimtheseeds@aseed.net. We zijn ook nog op zoek naar mensen die willen helpen, zowel met de voorbereidingen als tijdens het weekend zelf.

Praktische informatie voor zaterdag 2 maart:
Locatie: De Reparatiestraat (Paardskerkhofweg 14 en Parallelweg 30), Den Bosch. De zadenbeurs is van 11:00 tot 17:00.
Meer informatie over het workshopprogramma en avondprogramma volgen later op de website.

Praktische informatie voor zondag 3 maart:
Locatie: De Graafse Hof, Mgr. van Roosmalenplein, Den Bosch, aanvang 11:00 (zowel locatie als tijden nog onder voorbehoud).

Er is een event aangemaakt op facebook voor het weekend:
https://www.facebook.com/events/308295075937646

Het initiatief voor Reclaim the Seeds in Nederland is genomen door ASEED. Inmiddels zijn er meer mensen bij betrokken en in Den Bosch wordt vooral samengewerkt met Transition Town Den Bosch, Transfarmers en De Reparatiestraat.

Reacties niet mogelijk.