web analytics

Actieve TT´ers gezocht voor organisatie van nazomers Treffen

In het weekend van 30 september t/m 2 oktober vind dit jaar voor de 2e keer het TT Treffen plaats. Ditmaal zal het Treffen een heel weekend duren zodat er meer tijd is om te leren en er meer ruimte is voor ontmoeting. Op 15 januari van dit jaar vond het Treffen voor het eerst plaats. Vanwege het enorme enthousiasme van iedereen die daarbij aanwezig was, de wil om van elkaar te leren en de vraag om versterking van het landelijke netwerk van lokale initiatieven vind er nu een 2e editie plaats.

Op vrijdag 30 september begint het Treffen met een aantal bekende sprekers, Rob Hopkins heeft inmiddels toegezegd een lezing te komen geven en anderen worden nog uitgenodigd. De zaterdag staat in het teken van de Grote Herscholing, hoe word je meer zelfvoorzienend, wat komt daar bij kijken en hoe doe je dat dan? Met een breed aanbod van workshops, demonstraties en presentaties word iedereen in staat gesteld antwoord te krijgen op deze vragen. Zondags vinden de sessies van lokale TT´s plaats, tijdens deze dag staat het uitwisselen van ervaringen van diverse lokale initiatieven centraal.

vrijdag 30 september > Rob Hopkins e.a. sprekers

Rob Hopkins, schrijver van het Transitiehandboek en één van de grondleggers van de Transition Towns beweging heeft inmiddels aangegeven graag een lezing te komen verzorgen.

 

Andere sprekers van (inter)nationale allure worden nog uitgenodigd. Suggesties zijn altijd welkom!

 

zaterdag 1 oktober > Grote Herscholingsdag

Centraal tijdens deze dag staat het leren over leven zonder olie. Hoe word je meer zelfvoorzienend, wat komt daar bij kijken en hoe doe je dat dan?

Dit leren kan plaats vinden door samen een markt voor zelfvoorziening te organiseren met een breed aanbod van workshops, demonstraties en inspirerende presentaties over verschillende onderdelen van een zelfvoorzienende leefstijl. Dit stelt ons allen in staat om praktische vaardigheden te leren, toepasbare kennis op te doen, meer inzicht te verkrijgen en om geïnspireerd te raken. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om contacten op te doen en zo je persoonlijke netwerk rond zelfvoorziening uit te breiden.

Workshopleiders kunnen zowel een basisworkshop aanbieden rond hun thema alsook een aantal kleine verdiepende workshops zodat er de mogelijkheid is om je te verbreden én te verdiepen.

Voorbeelden voor workshops en demonstraties die gegeven kunnen worden zijn:

●        smeden en het onderhouden van gereedschap
●        het aanleggen van biowaterfilters
●        manden vlechten (wilgen knotten, tenen pellen, roten, vlechttechnieken)
●        het aanleggen van een onafhankelijk elektriciteitsnetwerk in je huis
●        eten inmaken en opslaan (wecken, knopen, drogen, eisen opslagkamer)
●        hout hakken (bomen herkennen, hakken, zagen, kloven, opbergen, stoel)
●        hout bewerking (hout keuze, gereedschap, technieken, houtverbindingen)
●        bereiding van eten en het bakken van brood
●        bouw je eigen… (leem/tegelkachel, trapwasmachine, windmolen)
●        potten bakken (vinden van klei, draaitechnieken, oven bouwen)
●        bouwen met leem, stro en hout
●        bijen houden (korf vlechten, honing zwengelen, waskaarsen, enz.)
●        ontwerpen van een permacultuurtuin
●        planten kennis en functionele symbioses
●        kleding en spullen repareren

Mogelijke presentaties
●        over zelfvoorziening in het algemeen
●        principes en filosofie van permacultuur
●        praktische tips & trucs voor permacultuur
●        urban, aqua en forest gardening, keyholes, zonne- en  kruidencirkels
●        over ecologie en veerkracht
●        over het integreren van de grote herscholing in het onderwijs
●        zelfvoorzienend worden in samenwerking met je buren

 

Wil je een workshop, demonstratie of presentatie geven of ken je iemand anders die dit zou willen? meld je dan aan!

zondag 2 oktober > Sessies van lokale TT’s

Tijdens deze dag staat het uitwisselen van ervaringen van de diverse lokale initiatieven centraal. Wat heeft iedereen gedaan, hoe hebben ze dit aangepakt en wat hebben ze daar van geleerd. Door als lokale initiatieven onze ervaringen met elkaar te delen kunnen we elkaar inspireren en ontstaat er gelegenheid om elkaar te voorzien van feedback. Daarnaast is dit een kans om contacten op te doen met andere actieve TT´ers uit heel Nederland.

Het delen van ervaringen gebeurt in verschillende sessies rond verschillende thema’s. Per sessie worden er (indien mogelijk) twee verschillende lokale initiatieven aan elkaar gekoppeld zodat de verschillen in aanpak zichtbaar worden, er leiden immers meerdere wegen naar transitie.

Bij de inschrijvingen wordt gevraagd wat een ieder kan en wil bijdragen aan het Treffen, vorige keer waren er zo’n 12 aanmeldingen om een presentatie/ sessie te komen verzorgen. De thema’s die in de sessies behandeld worden zullen naar aanleiding van de inschrijvingen moeten blijken, hierbij is het wel van belang om er voor te zorgen dat er tenminste een aanbod is rond voedsel en hart&ziel omdat hier veel vraag naar is zoals uit de enquete bleek die voorafgaand aan het vorige Treffen is gehouden. Ook bleek er veel vraag te zijn naar de sessie over startende initiatieven. Over de inschrijvingen volgt later een nieuw bericht

Tijdens het Treffen zal er als één van de sessies een regiomeeting Overijssel plaatsvinden en zal er een sessie worden verzorgd over het hoe en wat van het zijn van een regionale hub.

Feestelijk avondprogramma op zaterdag en zondag

Van John Croft hebben we geleerd dat het vieren van je successen bijdraagt aan het slagen van je initiatief. Het samen vieren verbind mensen met elkaar en is gewoon heel erg leuk. Daarom wordt er op zaterdag en zondagavond een feestelijk programma georganiseerd. Op deze avonden vinden er optreden van bandjes plaats, word er muziek gedraaid en kan er gedanst worden.

Nieuwe verhalen en mythen

Tijdens deze avonden is er ook de kans om elkaar nieuwe verhalen te vertellen over de transitie en over een wereld die mooier, groener, liever, rustiger en gezonder is. Over een wereld die we voor onze kinderen wensen er waar we elkaar in mee willen nemen.

Actieve TT’ers gezocht voor organisatie

Er komt van alles kijken bij het organiseren van een landelijke bijeenkomst; het vinden van een goede locatie, het verwerken van de inschrijvingen, het regelen van slaapplaaten, contact opnemen met ambachtslieden die een demonstratie willen geven, het verzorgen van de techniek, het verzorgen van de afstemming met sessieleiders, het uitnodigen van sprekers, aankleding van de zaal, noem het maar op.

Daarom hierbij de vraag wie een stukje van de organisatie van het Treffen op zich wilt nemen.

We zijn nog op zoek naar iemand die:

● de herscholingsdag verder invulling wilt geven en coördineren
● het programma van sessies inhoudelijk wilt afstemmen en coördineren
● het avondprogramma wilt vormgeven en coördineren
● wilt zorgen voor de afstemming van de logistiek & administratie
● plaatsen voor overnachtingen in Deventer wilt regelen en matchen
● zorgt voor de techniek
● de aankleding wilt verzorgen
● de financiën wilt regelen
● de administratie van de inschrijvingen wilt doen

Zoals we bij Transition Towns gewend zijn maken vele handen licht werk en sta je nergens alleen voor.

Het lijkt me dan ook ontzettend gaaf als het ons lukt om dit Treffen gezamenlijk neer te zetten en daarmee de transitiebeweging weer een stukje verder te brengen. Het Treffen biedt ons een prachtige kans om te leren, elkaar te versterken in wat we doen, Transition Towns landelijk sterker neer te zetten en veel plezier te beleven.

Dus ga de uitdaging aan en help mee om van het Treffen een treffer te maken!

Wil je een bijdrage leveren? Mail of bel me dan!

mail:   [email protected]

tel:     0570 615419 (op woensdag of vrijdag van 9:00 – 17:00)

Geef een reactie