web analytics

De Wij – Een plek voor het pionieren in zelfvoorziening.

De Wij

Net buiten Parkstad in oud Lemiers ligt een mooie plek namelijk de Wij als voorbeeld voor Transitie naar zelfvoorziening.
Het idee is dan ook ontstaan uit de gedachte van Transition Towns .
Onder leiding van Astrid Merkx word een gebied van 1,5 hectare van braakliggend weiland omgezet naar een plek voor het pionieren in zelfvoorziening.

De Wij, een woordspeling van wij als ons en wei-land is een prachtig gebied met 2 aangrenzende beken: de Zieversbeek en de Selzerbeek.
Sinds 2008 is men hier druk bezig met enkele projecten zoals het weer vrijmaken van het oude turbine huisje, schapen die de wei afgrazen, een moestuin gebied en een gebied waar kids kunnen spelen of waar je  kunt genieten van de prachtige omringende natuur.
Wij liepen langs de aanwezige waterval en plots sprongen 4 herten op die richting boomrand renden.
Inmiddels zijn dan ook al fruitbomen geplant, het moestuin gebied is ingericht, de schapen wei is voorzien van een omheining, plekjes waar de dieren kunnen vertoeven zijn gebouwd van gerecycled hout, ook 1 van de doelen, zoveel mogelijk gebruiken dat uit de directe omgeving stamt om zo duurzaamheid te garanderen.
In de zomer worden dan ook evenementen georganiseerd waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en natuurlijk is er ook aan de kinderen gedacht, die kunnen spelen op een draaimolen of een luchtkasteel, wedstrijdjes doen, kortom een plek waar je met een goed gevoel komt en gaat.
Het volgende project is een compost toilet en een natuurlijke waterzuivering.
Natuurlijk volgen nog meer projecten zoals Permacultuur, plekjes om verkoeling te vinden, een vijver, een ontmoetings centrum en ga zo maar door.
Dus er is nog genoeg werk aan de winkel, heeft dit je geinspireerd of zou je graag een handje willen helpen?
Dan kijk eens op facebook De Wij of neem via facebook contact op met Astrid Merkx .

Mozaik op werkende waterpomp   Schaapjes   Werktafel   Schapen onderkomen

 

 

Reacties niet mogelijk.