web analytics

Prijsvraag Limburgse landschapsdromen

landschapsdroom1

Vanaf deze week kunnen inwoners van Limburg hun landschapsdroom in zenden via www.landschapsdromen.nl. Initiatiefnemer van de oproep is stichting IKL. De stichting wil mensen uitdagen om hun droom kenbaar te maken om vervolgens een van de ingediende landschapsdromen te laten uitkomen.

IKL wil inwoners van Limburg uitdagen om samen het landschap voor de toekomst te maken. Het landschap is immers altijd al het product geweest van de activiteiten van mensen in dat landschap. Steeds meer gemeenten, terreinbeheerders en waterschappen staan open voor de inbreng van inwoners. IKL ziet via de landschapsdromen een kans voor iedereen die nóg meer van zijn omgeving wil genieten.

,,Door mensen te vragen waarover zij dromen in het landschap waarin zij wonen, werken en recreëren, creëren we meer burgerbetrokkenheid. Betrokken burgers zorgen niet alleen voor het benodigde draagvlak maar komen zelf met ideeën en verzetten veel werk. In 2014 onderhielden Limburgse vrijwilligers via het IKL meer dan 1000 hectare landschap en hoogstamboomgaarden. Alleen op deze manier behouden én ontwikkelen wij ons prachtige Limburgse landschap en erfgoed”, aldus Herman Vrehen (directeur IKL). Een sterk voorbeeld van burgers die zelf aan de slag gingen met hun landschap vond plaats in de gemeente Stein. Hier veranderden omwonenden het verwaarloosde natuurgebied, ’t Brook, in een prachtig wandelgebied. De gemeente stelde slechts een aantal kaders waarmee de bewoners zelf aan de slag gingen. Van plan op papier tot uitvoering in het bos. Dit alles met ondersteuning van IKL. Wethouder Danny Hendrikx: ,,Wij willen onze inwoners helpen om zelf hun natuur in te richten en te onderhouden. Dat heeft ons draagvlak, vertrouwen, mooi groen én de juichwilg-prijs van Landschapsbeheer Nederland opgeleverd”. Om ideeën op te doen heeft IKL de website www.landschapsdromen.nl gelanceerd waar inspirerende voorbeelden van landschapsdromen zijn te vinden. Tot en met 31 maart 2015 kunnen privépersonen, organisaties en overheden hun dromen indienen bij IKL.

Reacties niet mogelijk.