web analytics

Ma. 8 okt. 2012 VPRO: ‘Power to the People’ over de decentralisering van onderop

Maandag 8 oktober 2012 zond de VPRO in Tegenlicht de documentaire ‘Power to the People’ uit met daarin o.a. Grunneger Power, het mede door Transition Town Groningen opgerichte lokale en duurzame energiebedrijf. Een aanrader en een herinnering aan hun baanbrekende documentaire ‘Here Comes The Sun‘ uit 2008.

Er is een grote revolutie in het ‘kleine’ aan de hand. Zoals we van lezers bloggers zijn geworden, transformeren we nu van consument naar producent. Van energievoorziening tot verzekering, alles wordt kleinschalig en lokaal. In Tegenlicht het revolutionaire antwoord op de wereld van de multinationals.

In ‘Power to the People’ van VPRO Tegenlicht

Als een systeem niet goed functioneert, ben je dan niet beter af door het zelf ter hand te nemen? Denk eens aan een wereld zonder ellendige klantenservices, een wereld waarin we geld verdienen maar niet ten koste van anderen en die ook nog eens bijdraagt aan een beter milieu. Denk aan een wereld waarin vertrouwen en solidariteit heerst zonder dat we onze individuele vrijheid op hoeven te geven.

En als we zelf onze energievoorziening kunnen verduurzamen, waarom dan stoppen bij energie? Ook in het verzekeringswezen, zorg en voeding ontstaan momenteel overal initiatieven van burgers die de recessie aangrijpen voor het lokaal ontwikkelen van nieuwe sociale netwerken. Meer gedreven door empathie dan door hebzucht. Tegenlicht laat zich in ‘Power to the people’ inspireren door de voorhoede van een nieuw (energie)tijdperk.

In de aflevering ‘Power to the People’ van maandag 8 oktober toont Tegenlicht burgers en coöperaties die zelf hernieuwbare energie produceren, hun eigen verzekeringsfonds zijn begonnen of zelf voedsel verbouwen. Maar zij zijn vast niet de enige wegbereiders van deze stille sociale revolutie in Nederland.

Lees verder >> in het uitstekende Tegenlicht-dossier Duurzaamheid

Reacties niet mogelijk.