web analytics

Vrachtfietsen in stad goedkoop, kleinschalig én duurzaam

Wie over goede fietsbenen beschikt, heeft de komende jaren het werk voor het oprapen. Het aantal bedrijven dat vrachtfietsen inzet, groeit snel. Uit een aantal verkennende studies blijkt dat minstens een kwart van het goederenverkeer binnen de stad per vrachtfiets zou kunnen gebeuren. Met speciale verdeelcentra, grotere voertuigen en elektrische trapondersteuning kan dat aandeel verder oplopen.

De vrachtfiets is in de stad minstens even snel als de bestelwagen en veel goedkoper in gebruik. Dat geeft een sterke economische impuls om de bestelwagen aan de kant te laten. Ook voor het verlenen van diensten biedt de vrachtfiets een aantal belangrijke economische voordelen.

De positieve maatschappelijke en ecologische gevolgen van de vervanging van bestelwagens door vrachtfietsen zijn evident: een aanzienlijke energiebesparing, minder vervuiling, minder lawaai, meer plaats in een aangenamere stad, minder files, minder CO2-uitstoot, minder ernstige ongelukken. Maar daar blijft het niet bij. Er zijn evenveel economische als ecologische en sociale voordelen, al zijn die niet zo duidelijk op het eerste gezicht.

De “last mile”

Goederentransport maakt overdag een groot deel uit van het totale wegverkeer in binnensteden, vaak tot 50 procent in grote steden, met uitschieters tot 90 procent in metropolen zoals Londen en Parijs. De “last mile” (of “laatste kilometer”) is één van de duurste, minst efficiënte en meest vervuilende secties van de gehele logistieke keten. Dat komt omdat de verkeersomstandigheden in de stad tot een erg hoog brandstofverbruik leiden en veel tijd kosten (veel stoppen, versnellen en stilstaan).

Goederentransport binnen de stad is bijzonder inefficiënt. Zowat honderd procent ervan gebeurt door middel van auto’s, bestelwagens en vrachtwagens. Maar die grote en zware voertuigen transporteren vaak zeer kleine en lichte goederen: de lading weegt meestal minder dan 100 kilogram en is kleiner dan 1 kubieke meter.

Lees het gehele artikel op Lowtech Magazine.


Voor fiets-koerierdiensten in de regio Parkstad klik hier.

Reacties niet mogelijk.