web analytics

Nieuwsbrief van de Wij – mei 2013

Beste mensen,
Hier weer een nieuwsbrief, want er valt van alles te beleven op de Wij en dat wil ik heel graag met jullie delen.

Nieuwe bewoners:
Inmiddels zijn er elf lammetjes op de Wij geboren. Moeders en kinderen maken het goed. Eén ooi had vier lammetjes gekregen en een van haar spruiten is liefdevol opgevangen door een bevriende boerin uit Lemiers. Om de moeder een beetje te ontlasten; schapen hebben maar twee spenen ….

Lammetjes geboren op 2 april

Lammetjes geboren op 2 april

Het lammetje kan daar aan de kinderen die komen de liefde voor schapen bijbrengen. De schapen krijgen nu elke dag brokjes bijgevoerd. Ik doe het zelf drie keer en de andere keren worden verzorgd door iemand uit Lemiers. Daar ben ik erg blij mee. Verder zijn er tien bijenkasten met 200.000 bijen gearriveerd, die beheerd worden door twee imkers. Het wordt een gezellige drukte met de beestenbende.

Permacultuur:
Ik heb het al eerder over permacultuur gehad. Onlangs heb ik een weekend een cursus permacultuur gevolgd; gegeven door Frans-Jan de Waard en Martijn Ballemans in het eco-huis op het terrein van de Kleine Aarde. Ik vond het een geweldige cursus. En ik vond het ook een geweldig gebouw. Ik heb weer enorm veel inspiratie opgedaan en heb er weer energie van gekregen. En ook opnieuw het besluit genomen dat mijn promotie op de eerste plaats komt en de Wij rustig mag doorontwikkelen op de woensdag. En weer opnieuw ervaren en bevestigd gekregen dat het allemaal goed gaat en dat ik niet hoef te duwen en te trekken. De toekomst zal zich vanzelf ontvouwen, het gaat zoals het gaat en het is goed.

Denken over het bezoekersonderkomen:
Tijdens het weekend heb ik ook kennis gemaakt met Rolf. Rolf heeft de bouw van het ecohuis op de Kleine Aarde begeleid en toen hij hoorde van de Wij werd hij daar enthousiast over. En met Hemelvaart is hij geweest en hebben we gesproken over hoe we verder kunnen gaan. Martijn had me al iets verteld over een methode die Dragon Dreaming heet. Net zoiets als strategisch werken en net zoiets als plan-do-act-check en zo. Waar het voor mij op neerkomt is dat het nu tijd wordt om van MIJN droom een SAMEN droom van te maken. Samen met de mensen die mee willen dromen en die er tijdens het droom proces bij zijn. Als die dromen dan helder zijn, kan er gepland gaan worden. Dan wordt het daarna een kwestie van doen en als klap op de vuurpijl gaan we dat vieren. Dan is de cirkel rond, of de spiraal gaat verder met de volgende droom. Het komt zelden voor dat mensen met alle stappen “iets” hebben en dat maakt de kracht van een groep meteen ook helder. Wat verder ook kan helpen is als de Hogeschool mee doet met het geheel. Ik dacht zelf aan een of meer studenten van communicatie en media; van social work en van de bouwopleiding. Dan hebben zij uitgeschreven opdrachten nodig. Maar óók om te werken met mensen uit de buurt en andere mensen die graag mee willen dromen, plannen, doen en vieren. Dus een combi van mensen die betrokken willen zijn gaan samen een droom bedenken, samen plannen en samen aan de slag om het uit te voeren. Oefenen in duurzaam bouwen, inspiratie opdoen, oefenen met technieken en met samenwerken. en natuurlijk gewoon plezier hebben in het doen met elkaar. En als het klaar is gaan we samen vieren (en dat vergeet ik meestal).

Plannen:
Voor de komende tijd zijn er ook concrete plannen:

  • Als eerste de tuin blijven onderhouden; groente en fruit kweken en verzorgen.
  • Verder ga ik vanaf 29 mei op de woensdagmiddag een cursus permacultuur voor beginners geven. Steeds van 13.00 u tot 15.00 u. Opgeven kan via mij. Kosten zijn 30 euro voor de hele cursus, of je kunt een voorstel doen voor betaling zonder geld.
  • Daarnaast wil ik meer ruchtbaarheid geven aan de Wij, meer bezoekers verwelkomen en ook op zaterdag vaker open zijn. Met eerste Pinksterdag houd ik een echte open dag. Ik vertel dan over de Wij, over permacultuur, Thijs vertelt over zijn ideeën en bijdragen en de imker komt vertellen over de bijen. Er is gelegenheid om vragen te stellen en ideeën uit te wisselen.

Busje vol.
Sinds kort is er de gelegenheid om samen met een eigen clubje mensen een paar uur naar de Wij te komen. Om te picknicken, en te genieten van de rust en de schapen. Om te zijn of om een samen-activiteit te kunnen doen met elkaar. Teambuilding, of gewoon lol hebben met elkaar. Een bijenhotel bouwen met elkaar, een bankje maken, vogelhuisje timmeren om maar eens wat te noemen. Voor een kleine vergoeding kom ik jullie halen en rijden we als groep naar de Wij. In het busje begint de activiteit al door het samen zijn en in het busje rijdend kan ik alvast iets vertellen over de Wij. Er zijn al collegae en kinderen geweest via het busje vol. Erg leuk hoor.

16 april was een drukke dag

16 april was een drukke dag

Tenslotte:
Er zijn nu wat half-ave dingen; dingen die nog niet af, nog niet klaar zijn. Eigenlijk is geen enkel schapenonderkomen helemaal af. De buis met mozaïek is nog niet klaar; de “alkoof” is nog niet af, het grashuisje is niet nodig daar, het sjöpke is nog niet af… Het komende seizoen wil ik graag deze dingen samen met anderen af maken. Ook om daarmee te oefenen in groepswerk en hoe het is om meer mensen erbij te hebben. Ook verder zoeken welke rol Thijs hier in wil en kan vervullen. Ook dat proces verloopt mooi, in contact en precies goed.
En dan natuurlijk het bouwproces voorbereiden. Dromen en plannen; verder zullen we dit jaar nog niet komen. Maar dat is ook al heel wat.

Wil je eens komen kijken of ervaren?
Op woensdag zijn we meestal open, soms echter niet: 12 juni bijvoorbeeld ben ik er niet, omdat ik dan in Engeland een praatje aan het houden ben. Bel voor de zekerheid even.

Contact?
Mail naar acmj.merkx(at)gmail.com, post op Facebook op de Wij pagina of bel: 06 555 38 777. Liever alleen op woensdag en avonden, want op de andere dagen werk ik overdag.

Hele hartelijke groet van Astrid

facebook: www.facebook.com/astrid.merkx.3

Reacties niet mogelijk.