web analytics

Nieuwsbrief van de Wij van Astrid Merkx


Beste mensen,

10 april 2010. De vierde wij-klus-dag van dit jaar. En weer heb ik dankbaar genoten van wat me gegeven is. Graag wil ik  je op de hoogte  brengen van het reilen en zeilen van dit prachtig stukje grond.

Allereerst fantastisch nieuws: de welstandscommissie van de gemeente Vaals geeft goedkeuring om een halfonderland bezoekersaccomodatie te bouwen!! Echt heel goed nieuws. De Provincie en de gemeente zijn nu ook bijna klaar met het voorbereiden van de herziening van het bestemmingsplan en als dat rond is kan de bouwvergunning worden aangevraagd.
Verder is er een plan onderweg voor de ontwikkeling van het natuurgedeelte; dat is wat vertraagd, en door die vertraging is er nu alleen nog maar meer mogelijk. Het geeft me het vertrouwen dat het loopt zoals het lopen moet en dat dit echt het pad is wat ik te gaan heb. Het valt me toe.

Het ziet ernaar uit dat ik nu eindelijk goed weet waar mijn grenzen liggen en hoe ik ze kan aangeven en handhaven. De meeste grenzen met gladde draad, met zichtbare beplanting, met karton en houtsnippers en met gaas. Enkele grenzen met prikkeldraad; dicht op elkaar om de koeien te verhinderen hun kop erdoor te steken. Prikkelstruiken (meidoorn en sleedoorn) met de langere termijn bedoeling er een ondoordringbare gevlochten haag van te maken; een Limburgse haag, met verschillende soorten heggenstruiken erin om het authentieke Limburgse landschap eer aan te doen.
Een eerste appelboom geplant; een biologische, door Eckelradenaren ontwikkeld ras; een Collina. Lekkere appel, ik eet ze elk jaar al, maar nu heb ik dan een eigen boompje. Samen met mijn zus ben ik op een cursus ecologisch moestuinieren voor beginners geweest, een VELT cursus. Erg aan te bevelen, omdat het me de principes heeft geleerd van ecologisch moestuinieren; de krachten die er in het spel zijn. Duidelijk en weloverwogen. Klein beginnen en kijk van daaruit dan maar hoe je later verder uitbreidt. Zes vakken en dan wisselteelt toepassen. Niet groter dan met 30 m2 beginnen. Dat zijn hele duidelijke en behapbare richtlijnen waar ik wel wat aan heb.

En dan heb ik vanuit de binnentuin van de Universiteit Maastricht (waar mijn baas een deel van een gebouw huurt), een hele stapel bamboe kunnen bemachtigen; ik heb er twee jaar naar uitgekeken.We gebruiken de bamboe nu als “bouwhout”. Voor de composthoop nu gebruikt, de kinderen spelen ermee; we hebben klimrekken gemaakt voor de pompoenen en bijenhotels voor de solitaire metselbijen.

Mijn zus Nelly heeft vanaf 1 januari het beheer over haar stuk grond in Oisterwijk. We wisselen van alles uit (ideeën, ervaringen, planten, materialen, arbeid). Ik heb rabarber gekregen van haar. En een heleboel zakken met houtsnippers. Fijn om rond de planten te leggen, zodat ze niet overwoekerd worden met gras.

Het is lente. Enkele bessenstekken beginnen te groeien. De zojuist geplante bessenstruiken (rode, witte, zwarte, rode kruisbes, witte kruisbes en bosbes) lopen uit; de hagen lopen uit. De notenbomen uit Friesland lopen uit! Het is een feest. Ik heb heel veel bomen en stuiken geplant, waar er veel van uitlopen. En het gras begint weer te groeien. Ik ben er bijna klaar voor. Van een vriend krijg ik allemaal stukken karton van 60 bij 60 cm; hij had een keuken bij IKEA gekocht en al die plankjes worden apart in een kartonnetje gedaan. Handig om mee te mulchen, samen met de houtsnippers van de Hei van mijn zus.

De schapen mogen niet vervoerd worden vanwege de Q-koorts. Kippen kun je alleen houden als het hok elke avond dicht en elke morgen weer open gedaan kan worden. Ik zoek naar een manier om het weitje te begrazen. Het is nu te laat om te maaien, maar het schapenweitje ziet er wel wat verwaarloosd uit,

Ik ga er eens mee ophouden. Ik geniet zo van de Wij. Ik mag er elke week buiten spelen; ik word er bruin en vrolijk en gevuld van. Ik geniet van het water wat er zo vanzelfsprekend altijd stroomt. Steeds weer nieuw water, steeds weer dezelfde beek. Zo mooi! Ik geniet van de vogels, de bloemen, de kinderen, de mensen, de voortgang van het werk en de structuur. De Wij is geen babytje meer, maar begint een stevige puber te worden.

Bedankt voor het kunnen delen!

De volgende Wij-klus-dagen zijn:
zaterdag 15 mei (dus niet 8 mei, omdat ik dan op vakantie ben.)
zaterdag 12 juni
zaterdag 10 juli
zaterdag 14 augustus
zaterdag 11 september (mijn verjaardag!!)
zaterdag 9 oktober
zaterdag 13 november
zaterdag 11 december

Steeds van 11.00 u tot ongeveer 16.00 u. Aanmelden stel ik op prijs.

Hartelijke groet,
Astrid

Auteur: Astrid Merkx
Afbeeldingen: Petra Timmermans

Geef een reactie