web analytics

WIJ nieuws van Astrid

Astrid Merkx heeft een stuk grond in Lemiers waar ze iedere tweede zaterdag van de maand een dag heeft voor vrijwilligers om mee te helpen. Regelmatig zijn er mensen van Transition Town Parksjtad haar aan het helpen op zo een dag. De eerstvolgende dag is zaterdag 9 april. Wil je helpen dan is opgeven handig en kan bij Astrid via mail: info.dekracht(at)home.nl of telefoon: 043  40 81 333 of 06 555 38 777.

Regelmatig geeft Astrid een rondzendbrief uit In januari 2011 stuurde Astrid het volgende:

Beste mensen,

Dit is een andere WIJ-nieuwsbrief, niet zo uitgebreid, een bericht om toch weer eens iets te laten horen van me. Er zijn wat ontwikkelingen die ik graag met jullie deel. En helaas is mijn fototoestel kapot.

Subsidie

De subsidie aanvraag is eigenlijk nog steeds niet in behandeling genomen. De kraan is dichtgedraaid en het reglement veranderd. Dat betekent dat er veel minder mogelijkheden voor inrichting zullen zijn dan aanvankelijk gedacht.

Moestuin
Ik heb een seizoen een moestuin gehouden. dat ging met vallen en opstaan, sommige gewassen gingen heel goed, andere wat minder. De woelratten laten zich niet tegenhouden door het ingegraven gaas. En ze vinden pastinaak erg lekker. Komend jaar wil ik de moestuin uitbreiden; iemand ging me helpen met spitten en daar aardappels neerzetten.

Grashuisje
Vlak bij de moestuin hebben we een grashutje gemaakt. Een klein dingetje, maar het levert me veel op. Meer dan ik gedacht had. en ik realiseer me weer hoe belangrijk een afdak is, nog belangrijker voor mij dan een “binnen”. Vanwege die ontdekking en vanwege het geld overweeg ik nu om niet een dichte accommodatie aan te vragen, maar een afdak. Dat stelt meteen ook heel andere eisen aan de bouw ervan.

Schapen
Ik heb in het najaar drie schapen gekocht; het zijn lammeren van het voorjaar. Ze hebben de achterste wei kaal gegeten en nu wil ik ze het voorste gedeelte (de seelwei) laten begrazen. Ik ga er vandaag aan werken om de afrastering in orde te maken. As weekend komt een collega die me helpt om oud ijzer tot een hekwerk te lassen. Dat hekwerk wil ik dan aan de straatkant plaatsen. De schapen hebben het zwaar gehad met de dikke laag sneeuw. Een klein laagje kunnen ze nog wel wegschrapen, maar deze dikke laag was ondoenlijk voor ze.

Wilgen
Ik ben begonnen met het knotten van de wilgen. Ik ben nu een eind op weg met de eerste (en de grootste). Ik heb de takken gebruikt om de vlechtwerken hoger te maken, maar de laatste weken gooi ik het alleen maar bij de schapen, zodat zij ervan kunnen eten.

Doorbraak van de Zieversbeek
Ongelofelijk maar waar. De zieversbeek heeft het klaar gespeeld om 15 meter grond met een hoogte van 1 1/2 meter weg te spoelen!! Eerst liep de beek over een betonnen verdeelwerk en vormde daar een waterval. Nu is er een doorbraak, een natuurlijk watervalletje en een megakrater waar de beek nu haar bedding heeft.

Koeien
Komend jaar geen koeien meer op de Wij. Jos mag komen maaien en hooien. Hij mag het hooi dan meenemen. En ik ga bekijken of er een kudde schapen kan komen grazen.

Activiteiten en kinderen
Het wordt hoog tijd dat er kinderen en activiteiten naar de Wij komen. Ik weet alleen niet hoe ik het geregeld moet krijgen, hoe ik het moet doen. Misschien is er gisteren een aanzet ontstaan dat iemand anders dit komt doen. Wat ook mijn grote wens is … Ik heb de ruimte, iemand anders mag daar zijn of haar ding komen doen.
Het afgelopen jaar zijn er toch best wat mensen geweest op de Wij die me geholpen hebben of die er genoten hebben. Momenteel ben ik er veel alleen. Dat had het voordeel dat ik weer kon denken, mediteren, voelen. De winter is daar ook een geschikt moment voor. Het wordt nu weer tijd dat er leven in de brouwerij komt.

Lessen
De Wij heeft me de afgelopen drie jaar al veel geleerd. In eerste instantie had ik vooral ruimte nodig. Daarna ben ik grenzen gaan bepalen. En nu is het tijd om binnen de grenzen te gaan bewegen, om de maat te vinden en te genieten van de mogelijkheden die ik daar gecreëerd heb. Ik besta.

Bedankt voor het lezen.
Astrid

Geef een reactie