web analytics

Energie als universeel betaalmiddel

Energie als universeel betaalmiddel

De wereld draait op energie.
Je kunt geld drukken, je kunt met de makelaar bekokstoven dat je huis meer waard is geworden, je kunt goud kopen met geld dat net gedrukt is door de bank.
Maar uiteindelijk moet je iedere dag eten. Je lichaam heeft energie nodig.

Energie is het universele betaalmiddel in je eigen micro-economie. Je gaat naar je werk en verbruikt de energie in je lichaam om je dagelijks brood te verdienen. Werken is je energie ter beschikking stellen aan je werkgever. Of je nu programmeur bent of houthakker: je geeft energie en daar krijg je salaris voor terug.

Energie is ook het universele betaalmiddel in de macro-economie.
Energie in de vorm van fossiele brandstof in de bodem maakt een land rijk. Engeland werd een imperium dankzij de steenkool. In de Perzische Golf vormt aardolie het betaalmiddel waarmee moderne wereldwonderen worden gefinancierd.
Landen met veel fossiele energie in de bodem, Noorwegen, Nederland, Canada, Kuwait kunnen hun bodemschatten verkopen en met de opbrengst allerlei andere goederen en diensten inkopen. Die landen hebben meestal een overschot op de handelsbalans.

Je kunt die bodemschatten in hoog tempo winnen en daarmee op de korte termijn goede sier maken. Maar je kunt de fossiele energie ook in matig tempo gebruiken om over langere tijd welvarend te blijven
Zo heeft Noorwegen bedacht om de olieproduktie in de Noordzee niet verder op te voeren, maar uit te smeren over een langere periode. Zo kan men uiteindelijk meer olie winnen.

Nu de fossiele energiebronnen langzamerhand uitgeput raken, beseffen we pas dat ze een waardevol ruilmiddel zijn. Benzine en diesel worden snel duurder, binnenkort is een liter benzine duurder dan een liter wijn. Maar dan is de fossiele energie uit benzine nog altijd goedkoper dan het inhuren van een paar man om je auto voort te duwen.

Doordat fossiele brandstoffen duurder worden, gaan we meer biobrandstof gebruiken.
En dankzij het gebruik van biobrandstof beginnen we pas echt te begrijpen dat energie het universele betaalmiddel is. Je kunt van graan of mais ethanol maken en die gebruiken om je auto te laten rijden. Je gebruikt dan maar een deel van de zonne-energie die de maisplanten hebben opgevangen. Het eiwit en de vezels in de maiskorrels gaan verloren.

Je kunt het graan en de mais opeten en de energie uit dat voedsel kun je ook gebruiken om te gaan lopen of fietsen. Op deze manier gebruik je ook het eiwit en de andere waardevolle stoffen die de maisplanten gemaakt hebben.

Andere betaalmiddelen, zoals papiergeld, PIN-passen en creditcards zullen langzaam minder waard worden. Na een volksopstand kan de nieuwe regering opeens besluiten om een nieuwe munteenheid in te voeren. Energie opgeslagen in voedsel of in brandstof blijft altijd zijn waarde behouden.

Zelf geld maken mag niet. Maar zelf energie opwekken met zon of wind mag wel. En je eigen voedsel verbouwen, zonne-energie vastleggen m.b.v. planten mag ook.

Geef een reactie