web analytics

Moestuinieren 2.0

Het lokaal voedsel verbouwen lijkt telkens meer mensen aan te spreken. En mocht de hele economie instorten dan is het ook zeer praktisch om te weten hoe je zelf voedsel kunt verbouwen. De gemakkelijke moestuin en de buurtmoestuin zijn beide interessante alternatieven op de standaard moestuin.De makkelijke moestuin is voor alle leeftijden.

De gemakkelijke moestuin
Bijna iedereen kan moestuinieren via de methode van de gemakkelijke moestuin. Deze praktische manier van moestuinieren is daarbij op veel plaatsen mogelijk, een balkon, een dak, of alleen maar stoeptegels, overal kan een bak met een makkelijke moestuin.

Het grote verschil tussen een gemakkelijke moestuin en een normale moestuin is dat je met een gemakkelijke moestuin kleine bakken gebruikt (meestal 1.20 bij 1.20 meter). Die verdeel je weer onder in 16 vierkante vakken van 30 bij 30 cm. Elk vak beplant je met een andere groente.

De bakken zet je op je bestaande grond en vul je met een mix van vermiculiet, turfmolm en compost. (Potgrond is waarschijnlijk ook prima) Of je eigen grond geschikt is voor groente is dus niet belangrijk.

Door zo te tuinieren zijn al je groentes makkelijk te bereiken en te verzorgen, voorkom je verspilling van zaad, water en meststoffen, hoef je bijna niet te dunnen en te wieden en is je moestuin heel makkelijk te onderhouden. Bekijk deze zaaikalenders 1 & 2 om erachter te komen wanneer je welke groentes het beste kunt planten en oogsten.

De Makkelijke Moestuin (ook wel Vierkant Tuinieren genoemd) is gebaseerd op Square Feet Gardening; een prima methode die rond 1980 ontwikkeld is door Mel Bartelomew. In de volgende 4 filmpjes legt Jelle aan Villa Achterwerk uit hoe je zelf aan de gang kunt. Deel 1, 2, 3 en  Hieronder het eerste deel:

 

De buurtmoestuin
Onderstaande video laat zien wat voor positief effect een gezamenlijke moestuin heeft op de buurt. Mensen leren elkaar weer kennen, komen buiten, leren een boel van en met elkaar en groeien gezamenlijk lekkere groenten. Onderstaande video gemaakt op initiatief van Transition Town Nijmegen is ter inspiratie voor het zelf aanleggen en/of onderhouden van een gezamenlijke moestuin in jouw buurt.
Kijk voor meer informatie op www.eetbaarnijmegen.nl of als u in een andere stad woont op www.transitiontowns.nl Ook kan het draaiboek buurtmoestuinen wellicht uitkomst bieden om zelf aan de gang te gaan.

 

Kortom begin dit voorjaar met een eigen en/of met een gezamenlijke moestuin in de buurt. Het maakt je buurt ietwat meer crisisbestendig en een stuk gezelliger. En de echte visionairs ontwerpen natuurlijk een buurtmoestuin aan de hand van de principes van permacultuur.

Andere artikelen over voedsel verbouwen:
-) De kruidenspiraal
-) De eetbare bostuin 
-) Ruil je eigen eetbare planten bij elkaar
-) Draakboek buurtmoestuinen (pdf)
-) Permacultuur, ontwerpen met de natuur (pdf)

Geef een reactie